Siis mikä triggerpiste?

Siis mikä triggerpiste?


Englanninkielinen verbi ”trigger” voidaan kääntää esimerkiksi vastineilla laukaista, saada aikaan jotakin tai antaa alkusysäys jollekin.

Mitä minä hierojana tarkoitan kun puhun triggerpisteestä?

Myofaskiaalinen triggerpiste on erittäin herkkä tai ärtynyt piste lihaksen sisällä olevassa tiukassa lihassäikeessä, joka on herkistynyt kompressiolle, venytykselle ja kuormitukselle.

Miltä triggerpiste tuntuu?

Triggerpiste voi aiheuttaa paikallista kipua alueella, jossa se sijaitsee, mutta siihen liittyy usein myös heijastekipua kauempana pisteestä.

Esimerkiksi alaraajojen alueella esiintyvä kipu voi aiheutua pakaralihasten alueella olevista triggerpisteistä. Nämä pisteet saattavat aiheuttaa kipua jopa pohkeen ja nilkan alueelle asti. Tai yläraajassa tuntuva kipu voi hyvinkin olla rintalihaksessa tai lapaluun alueella kiertäjäkalvosimen muodostavissa lihaksissa sijaitsevan triggerpisteen aiheuttama.

Kehossa olevat kiputilat voivat toki aiheutua monista eri syistä mutta jos sinulla tunnet paikallista kipua, joka esiintyy sekä lihasrasituksen yhteydessä että levossa, viittaa se triggerpisteiden olemassaoloon.

Usein hieronnan aikana asiakkaat kommentoivat jonkin kohdan käsittelyn tuntuvan säteilynä toisaalla kehossa tai, että kipu tuntuu selvästi pistemäisenä, hyvin pienellä alueella pehmytkudosta.

Triggerpisteiden syntymiselle altistaa…

  • lihasten ylikuormitus, jonka aiheuttaa esimerkiksi toistuva rasitus, monotoninen lihastyö tai ryhtivirhe
  • huono ergonomia
  • trauma
  • yliliikkuvat nivelet
  • lihastasapainon häiriöt
  • ympäristötekijät kuten veto, kylmä tai kosteus
  • psykologiset tekijät kuten stressi tai ahdistus
  • b-vitamiinin ja magnesiumin puute.

Usein on kyse monen tekijän yhteisvaikutuksesta.

Hmm…auttaakohan hieronta?

Useissa kiputiloissa oikein kohdennettu ja toteutettu hieronta vähintäänkin helpottaa oireita.

Jos vielä palataan verbin ”trigger” merkitykseen, myofaskiaalisten triggerpisteiden käsittely painamalla, hieromalla tai venyttämällä voi laukaista laajempiakin kiputiloja ja lihasjännitystä. Näin voidaan antaa alkusysäys sille, että kiputila helpottuu ja tämä mahdollistaa kivuttomammat liikkeet.

Käytän kiputilojen hoidossa myös imukuppikäsittelyä jos kudos on liian kivulias muun tyyppiselle käsittelylle. Tässä pistekuppausta imukupeilla.

Kuitenkin ottaen huomioon sen, mitkä kaikki tekijät triggerpisteiden muodostumiseen voivat vaikuttaa, on tärkeää myös pyrkiä jäljittämään sitä, mikä triggerpisteitä on aiheuttanut.

Hoitavan käsittelyn lisäksi mietin mielelläni yhdessä kanssasi, mitä kivun taustalla mahdollisesti on, sekä annan vinkkejä itsehoitoon. Kiputiloja voidaan toisinaan hoitaa myös kinesioteippauksen avulla, josta saan jatkuvasti todella hyvää palautetta asiakkailta.

Jos se on mielestäni tarpeen, ohjaan sinut eteenpäin toiselle terveydenhuollon ammattilaiselle.

Olet siis vastaanotollani hyvissä käsissä ja olet lämpimästi tervetullut hoitoon!

Koulutettujen hierojien liitto PhysioTools ePassi

Tietosuoja ja yksityisyys

Kotisivut yritykselle: Sivututka